Quantcast
Channel: osArena » religion
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16

Το CERN το Higgs boson και το Linux!

$
0
0

Τα τελευταία 24 ωρα, έχει κάνει θραύση η είδηση σχετικά με το CERN και το μποζονιο Higgs η το σωματίδιο του Θεού, όπως “εμπορικά” σκεπτόμενος ο αστροφυσικός Higgs τ’ ονόμασε.
Φυσικά όλη αυτή η ιστορία θα φέρει μπελαδες στους μεσαιωνικά (μη) σκεπτόμενους προκαθήμενους των εκκλησιών καθώς όλα αυτά μπορουν να κανουν τα πρόβατα ανθρώπους αποχαυνωμένους με την θρησκεία να ξυπνήσουν και να αντιληφθούν ότι η μεγαλύτερη εξαπάτηση τους προέρχεται πρώτα-πρώτα από τους υπουργικά αμειβόμενους ιεράρχες, με τα χρυσά τους κοσμήματα.
Εμείς θα αφήσουμε στην άκρη την κάθε μπούρδα που μπορεί να εκστομίζει ο κάθε μαυροφορεμένος και γενειοφόρος άνθρωπος της χλιδής και του μεσαίωνα και να δούμε την άμεση σχέση που υπάρχει στο μποζονιο Higgs, το CERN και το Linux!
Πιο πριν όμως, ας δούμε τι ακριβώς είναι όλη αυτή η ιστορία με το μποζόνιο, απέχοντας από κάθε παραπληροφόρηση, έτσι ώστε να γίνει πιο κατανοητό, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Μαάιτα Τζαμάλ Οδυσσέας, Υπ. Διδάκτορας του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ:

To CERN είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Ερευνας, ένας διεθνής οργανισμός που χειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια της Φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων. Ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1954, εργάζονται εκεί χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο και έχει μεγάλη συμβολή τόσο στη Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων όσο και σε άλλους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως στα μαθηματικά, στον προγραμματισμό, στην τεχνολογία των υπολογιστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εκεί αναπτύχθηκε ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web).

Όπως είναι γνωστό, το κάθε υλικό αποτελείται από άτομα. Το κάθε άτομο αποτελείται από έναν πυρήνα γύρω από τον οποίο κινούνται τα ηλεκτρόνια. Ο κάθε πυρήνας με τη σειρά του αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια. Αντίστοιχα, τα πρωτόνια αποτελούνται από τα quarks.
Τα quarks έγιναν γνωστά την δεκαετία του 70, ενώ η όλη θεωρία αναπτύχθηκε στα τέλη του 20ού αιώνα.
Τα πειράματα που γίνονται στο CERN αποσκοπούν στη μελέτη των στοιχειωδών σωματιδίων, των ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς τους, των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους, όπως επίσης και στην ανακάλυψη νέων στοιχειωδών σωματιδίων.
Η επιστήμη δουλεύει με βάση την παρακάτω μέθοδο. Παρατηρείς ένα φαινόμενο, προτείνεις μοντέλα που να το ερμηνεύουν τα οποία επιβεβαιώνεις με πειράματα και έπειτα, με βάση αυτά, κάνεις προβλέψεις για νέα φαινόμενα, τα οποία προσπαθείς να ανακαλύψεις και να μελετήσεις. Έτσι και στη Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων έχουμε τις παρατηρήσεις μας (πρωτόνια, νετρόνια, quarks κ.λπ.) τις οποίες προσεγγίζουμε με μια θεωρία που ονομάζεται «Καθιερωμένο Μοντέλο» (Standard Model).
Το «Καθιερωμένο Μοντέλο» πραγματεύεται τις ηλεκτρομαγνητικές, ασθενείς και ισχυρές, αλληλεπιδράσεις που καθορίζουν τη δυναμική των στοιχειωδών σωματιδίων.
Παρά τη θετική συμβολή του οργανισμού, από τη πλευρά της διεύθυνσης του οργανισμού, επικρατεί μια λογική marketing στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων που σχετίζεται και με τις διαδικασίες χρηματοδότησης.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αξιοποιώντας όλη αυτή τη φιλολογία, αναπτύσσονται από διάφορους επιστήμονες, από θεολόγους και ολόκληρα ιδρύματα, θεωρίες για σύνδεση της επιστήμης με τη θρησκεία, για την ύπαρξη του θεού.
Διαδίδονται μεταφυσικές θεωρίες που προσπαθούν να καλυφθούν με έναν επιστημονικό μανδύα. Όλη αυτή η συζήτηση προωθεί στο λαό το σκοταδισμό, απομακρύνοντας τον από την επιστήμη και τη διαλεκτική αντίληψη της πραγματικότητας. Μέσα από τέτοιους δρόμους εδραιώνεται μια μεταφυσική σκέψη που επηρεάζει συνολικά τη συμπεριφορά του λαού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής του δραστηριότητας.

To CERN και το Linux

Εδώ έχουμε μια πολύ σπουδαια “είδηση”. Κάτι που δεν θα δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Κάτι που με την είδηση για το “σωματίδιο του Θεού” δεν θα γράψει καμία ιστοσελίδα, δεν θα πει κανένα κανάλι.
Άλλωστε πόσοι από τα εκατομμυρια εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη που χρησιμοποιούν υπολογιστές και διαδίκτυο, γνωρίζουν ότι αυτά να μην ήταν έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμη, μα πολύ πιο πίσω, αν δεν υπήρχαν το Unix και μετέπειτα το Linux?
Δεν θα επεκταθούμε σε αυτό καθώς θα ξεφύγουμε από το θέμα μας, μα όσοι θέλουν μπορουν να το ψάξουν.

Και το θέμα μας είναι η μοναδική και σημαντική συμβολή του Linux στην επιστημονική αυτή ανακάλυψη των Peter Higgs και Satyendra Nath Bose.
Και σε αυτό το σημείο δεν θα επεκταθούμε, χρησιμοποιώντας άλλες πηγές η γνώσεις που υπαρχουν, για το θέμα, μα θα αρκεστούμε στην πρόσφατη δημοσίευση στο Reddit, μέλους (φυσικού) της συγκεκριμένης ομάδας στο CERN.

Η δημοσίευση έχει τίτλο: “NEW BOSON FOUND BY LINUX” και είναι η παρακάτω:

I don’t see any CERN related things here, so I want to mention how Linux (specifically, Scientific Linux and Ubuntu) had a vital role in the discovery of the new boson at CERN. We use it every day in our analyses, together with hosts of open software, such as ROOT, and it plays a major role in the running of our networks of computers (in the grid etc.) used for the intensive work in our calculations.

Yesterday’s extremely important discovery has given us new information about how reality works at a very fundamental level and this is one physicist throwing Linux some love.

Εν ολίγοις αναφέρει ότι το Linux μεσώ των Scientific Linux και Ubuntu, είχε ένα σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη του νέου μποζονίου από το CERN.
Συνεχίζοντας την συζήτηση πιο κάτω που διεξάγεται με σχόλια, εξηγεί πως και τα Windows, θα μπορούσαν να κανουν κάτι τέτοιο, όμως το Linux ήταν το πλέον κατάλληλο και γι’ αυτή την δουλειά, καθώς χρησιμοποιείται παντού. Σε κάθε ζωτικό τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου, για να το πούμε πιο απλά:

In terms of data analysis, Windows could be used in principle. We could also use some type of device that manipulates symbols on a strip of tape according to a simple table of rules. Linux is used because it is most appropriate for the job. Linux is ubiquitous in HPC and we use a lot of computing power in LHC physics, so the arguments for the use of Linux in HPC are very similar to the arguments for the use of Linux in LHC physics analyses.


Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του ο φυσικού του CERN, λίγο πιο κάτω:

I work primarily in physics, not in computing, so I doubt that I am able to argue very competently for Linux over something such as BSD. The fact is that Linux was the operating system used in the overwhelming majority of the analyses contributing to the discovery, so, in that sense I think I am justified in claiming that Linux played a vital role in the discovery.

Με λίγα λόγια, εξηγεί πως το αντικείμενο του ειναι η φυσική και όχι η πληροφορική, ώστε να έχει μια σαφή άποψη για Linux η BSD. Αυτό που ξεκαθαρίζει όμως ειναι ότι:

Το γεγονός είναι ότι το Linux ειναι το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα των αναλύσεων που συμβάλλουν στην ανακάλυψη, έτσι, με αυτή την έννοια νομίζω ότι ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι το Linux έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη.

-Και για του λόγου το αληθές, ορίστε, μπορείτε να δοκιμάσετε το Linux που χρησιμοποιεί το CERN, ώστε να… έρθετε πιο κοντά στο σωματίδιο του θεού! :D :D


Κλείνοντας, συμφωνούμε με την άποψη του Μαάιτα Τζαμάλ Οδυσσέα, πως είναι χρέος των επιστημόνων που βλέπουν τη θέση τους μαζί με τον λαό να πάρουν θέση και σε αυτήν τη μάχη. Να πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις τη μεταφυσική, να αντιπαρατεθούν με αυτούς που τη στηρίζουν. Να εκλαϊκεύσουν σωστά τα επιστημονικά αποτελέσματα θέτοντάς τα στην υπηρεσία του λαού και να σταματήσουν τις μεταφυσικές θεωρίες που προσπαθούν να καλυφθούν με έναν επιστημονικό μανδύα. Ολη αυτή η συζήτηση προωθεί στο λαό το σκοταδισμό, απομακρύνοντάς τον από την επιστήμη και τη διαλεκτική αντίληψη της πραγματικότητας.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 16

Trending Articles